Bell, Tammi [DOT]

From: Bell, Tammi [DOT]

Sent: Thursday, November 05, 2009 6:47 AM

To: Bell, Tammi [DOT]

Subject: New OSHA ruling on High-visibility Clothing

TO: County Engineers, City Representatives, and Consultants
tammi.bell@dot.iowa.gov

CC: District Local Systems Engineers, Service Bureau

and Office of Local Systems

FROM: Office of Local Systems
SUBJECT: New OSHA ruling on High-visibility Clothing
DATE: November 5, 2009

If you have any questions, please do not reply to this note. Instead, you
may contact the person shown below.

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) has issued a
new letter stating that all highway and road construction workers must
wear high-visibility apparel regardless of whether the MUTCD requires
their use or not. This is a link to the new letter of interpretation
recently released by OSHA
https://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show document?p table
=INTERPRETATIONS&p id=27155.

OSHA considers road and construction traffic a well-recognized hazard
to highway/road construction workers. Bureau of Labor Statistics
reinforced the need for using safety apparel when data from 2003 to
2007 showed that there were 425 road construction work zone related
fatalities. Jordan Barab, acting Assistant Secretary of Labor for OSHA
recently issued the following statement. “Highway construction
workers should not suffer serious or fatal injuries simply because they
could not be seen. Requiring the use of reflective vests is essential to
help prevent workers from being injured or killed.”

This new letter is an update to the 2004 OSHA interpretation on the
use of high-visibility apparel in highway construction. That letter
emphasized that section 5(a)(1) of the OSH Act which requires workers
in highway work zones to wear high-visibility apparel. However, the
Occupational Safety and Health Review Commission ruled that OSHA’s
2004 letter indicated a more limited position, that high-visibility
garments are only required where the Federal Highway
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Administration’s Manual on Uniform Traffic Control Devices (MUTCD)
mandates their use.

Although the lowa DOT does not oversee the use of high-visibility
apparel by local agencies, we felt it important to pass along this
information so you know what the current OSHA rules are for work
within all public right-of-way.

Thanks,

Brenda L. Boell
Engineering Technician Senior

Office of Local Systems, IDOT
Work : 515-239-1437
E-Mail : brenda.boell@dot.iowa.gov

Note: Documents are in Adobe Acrobat's pdf format. If you do not have
the Adobe Acrobat Reader software, you can download it free of
charge at http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep.html.

Mailings are available at the Local Systems Weekly Mailing web address

http://www.iowadot.gov/local systems/mailing/main mailing.htm




